INFORMACIJE O PRODUKTIH

Načrtovanje LED razsvetljave je zagotovo ena najbolj zahtevnih nalog pri oblikovanju celotne zasnove prostora. Rezultat dobro osvetljenega prostora se bo odražal v ravnovesju oblike in funkcije predmetov, ki dajejo celotnemu prostoru svoj čar, kot tudi funkcionalnost svetlobe v njem. Ob razmahu LED tehnologije, ki je danes v porastu, je izbire in možnosti apliciranja svetil še toliko več, zato je tudi naloga projektiranja razsvetljave težja.

V naslednjih točkah bo pojasnjenih nekaj splošnih podatkov in podatkov o naših produktih, ki bodo marsikomu olajšali odločanje bi načrtovanju razvetljave.

 

KAJ SPLOH JE LED DIODA?
LED dioda ali svetleča dioda (ang. light emitting diode) je polprevodniški elektronski element. Diode se med seboj razlikujejo po barvi, tipu, velikosti, moči in obliki. Svetloba, ki jo oddajajo ima valovno dolžino v ozkem pasu. Bela svetloba je kombinacija rdeče, zelene in modre (RGB). Izkoristek LED diode je mnogo boljši kot pri navadni žarnici z žarilno nitko. Poleg boljšega izkoristka jih odlikuje tudi daljša življenjska doba, ki znaša okoli 50000 ur, za razliko od navadne žarnice, kjer je doba zgolj 1000 ur.

 

BARVA SVETLOBE
Marsikdo, ki se prvič sooči z načrtovanjem LED razvetljave se spozna tudi z barvo svetlobe. V praksi se to kaže kot videz barve svetlobe, ki jo oddaja svetlobni vir in je predstavljena kot temperatura merjena v Kelvinih (K). Če posplošimo zadeve delimo videz svetlobe na toplo belo (3000 K), nevtralno belo (4000 K) in hladno belo (6000 K). Kot primer lahko navedemo, da v najsvetlejšem delu dneva smatramo dnevno svetlobo kot hladno belo – približno 5500 K. Na kromatičnem diagramu lahko jasno opazimo, da imajo tople barve več rdečih in oranžnih barvnih odtenkov, medtem ko imajo hladne barve več modrih in zelenih odtenkov.

Led razsvetljava - barve svetil

 

RAZLIKA MED PVC POKRIVALI ZA LED LINIJE
Vsi aluminijasti profili v naši prodaji imajo na voljo različna PVC pokrivala, ki se med seboj razlikujejo v svoji funckionalnosti, učinkovitosti in seveda tudi estetiki. Kot primer in zanimivost se lahko navede, da mat steklo v primerjavi s clear steklom povzroči razliko 200 K v temperaturi barve svetlobe.

ohišja led razsvetljave

 

DOSEGANJE HOMOGENE OSVETLITVE PRI LED LINIJAH
Pri načrtovanju LED linij je mogoče doseči homogeno osvetlitev, če je uporabljeno mat ali frosted PVC pokrivalo. Potrebno je le upoštevati razmerje med razdaljo med posameznimi diodami na LED traku in razdaljo med diodo in PVC pokrivalom. Razdalja med diodami mora biti vedno manjša od razdalje med diodo in PVC pokrivalom.

Led trakovi

 

 

LINEARNI RAZTEZKI ALUMINIJASTIH PROFILOV IN PVC POKRIVAL
Pri večini materialov je pri izrazitih spremembah temperature prisotno raztezanje, kar seveda velja tudi pri naših aluminijastih profilih in PVC pokrivalih. Pri temperaturni razliki 20 ºC se lahko to kaže tudi v razliki 1,2 mm/m. Treba je opozoriti, da tu ni govora o pomankljivosti ali slabi kvaliteti produkta, gre zgolj za normalen fizičen proces.

Koeficient raztezanja:
Aluminij (čisti): 23,8 × 10-6/K
Polietilen metakrilat (PMMA): 80 × 10-6/K
Formula za računanje razlike (razlika v dolžini = koeficient raztezanja × prvotna dolžina × temperaturna sprememba): ΔL = α × L0 × ΔT

*Polietilen metakrilat (PMMA) se lahko razteza tudi do 4 mm/m pri temperaturni razliki od 0 do 50 ºC!

 

PORABA ENERGIJE IN ENERGIJSKE NALEPKE
Od leta 2011 je bila s strani evropske unije uveden direktiva 92/75/EC, ki zahteva, da imajo določeni tipi LED svetil primerno označbo na embalaži, ki pojasni njihovo porabo in klasifikacijo znotraj energijskih razredov. Vsa LED svetila spadajo v skupine od A+ do A++.