General Details

Dimenzije: 57 × 9 × 3 mm
Napetost: 9–28 V
Delovni tok: 6 A
Temperatura ambienta: maks. 45 ˚C

LED optični dimer je plod naših dolgoletnih izkušenj na področju LED tehnologije. Razvoj in proizvodnja podjetja SM elektronika, d. o. o.

opticno_stikalo_SM_T_DIMER

 

Vezava

NAMEN
Optični dimer SM-T je približevalni dimer (proximity dimer) namenjen reguliranju jakosti svetlobe LED svetil ne da bi se ga bilo potrebno dotakniti. Stikalo vklopi/izklopi tok na bremenu. Breme je tipično LED svetilo, napajano s konstanto napetostjo (CV – constant voltage) 12–24 V/DC. Stikalo je namenjeno za vgradnjo v ALU profile.

OBČUTLJIVOST
Stikalo deluje na principu odboja IR svetlobe od ovire. Ovira je vsak predmet, ki odbija IR svetlobo. Stikalo je pred okoljem zaščiteno s pokrivalom: Pokrivalo je lahko popolnoma prozorno (clear), delno matirano (frost) ali belo matirano (mat). Frost/mat pokrivalo blokira del IR svetlobe – IR prepustnost svetlobe je manjša, zato lahko vpliva na občutljivost stikala.

NAJMANJŠA RAZDALJA POKRIVALA OD SENZORJA
Clear pokrivalo:
Ko je senzor prekrit s prozornim pokrivalom, stikalo normalno deluje tudi v primeru, da se pokrivalo dotika elementov na stikalu.

Matirano pokrivalo:
Ko je senzor prekrit z mat pokrivalom, mora biti pokrivalo oddaljeno od stikala vsaj 3–5 mm, odvisno od prepustnosti IR svetlobe.

NAJVEČJA RAZDALJA POKRIVALA OD SENZORJA
Tipično za ALU profile in neodvisno od vrste pokrivala je največja razdalja pokrival od senzorja med 20–40 mm.

VKLOP, PRVA KALIBRACIJA IN PONASTAVITEV
1. Dimer je vgrajen v ALU profil in je namenjeno reguliranju jakosti svetlobe LED svetila na sekundarnem viru (12 ali 24 V). Svetilo se vklopi ob umiku približane roke. Izklopi se na enak način.
2. Vsako stikalo ob prvem vklopu naredi uvodno kalibracijo glede na pokrivalo in razdaljo med njim in senzorjem. Pri prvem vklopu po dveh sekundah LED trak utripa, nato pa je potrebno počakati še dodatnih pet sekund, da se stikalo dokončno vzpostavi (med tem zelena LED dioda utripa). Po tem je stikalo nared za uporabo.
3. V primeru nepravilnega delovanja stikala se slednje samodejno ponastavi, če ga odklopimo iz električnega omrežja. To lahko naredimo tudi ročno tako, da z dlanjo prekrijemo stikalo za 15 sekund in počakamo da opravi tri intervale višanja in nižanja jakosti svetlobe (vsak interval traja približno 5 sekund).